Pazartesi, Ağustos 08, 2005

Chavez Ravine


Çok yönlü müzisyen Ry Cooder'in 1987'den beri beklenen solo albümü geçtiğimiz ay yayınlandı. 1960'lardan beri müzik dünyasında yer edinen Cooder'ın, folk'dan soul'a kadar neredeyse her türden eserlere imzasını attığını görebiliriz. Cooder, 1980'lerde Steel Magnolias, Geronimo ve Paris, Texas gibi filmler için müzikler yaptıktan sonra 90'ların başında Dünya müziğine ilgi duymaya başladı. 1994 yılında Afrikalı gitarist Ali Farka Toure ile kaydettiği Talking Timbuktu isimli albümle Dünya müziği dalında ilk Grammy'sine ulaştı. Popüler kültür tarafından tanınması ise 1997 yılında Küba'ya gidip, Compay Segundo, Ibrahim Ferrer ve Rueben Gonzalez ile birlikte çıkardıkları Buena Vista Social Club sayesinde oldu. Bütün dünyada platin plak satış rakamına ulaşan bu albüm, Wim Wenders'in belgeseli sayesinde daha da geniş bir izleyici/dinleyici kitlesine kavuştu ve bu ona ikinci Grammy'sini getirdi.

Hazırlığı üç yıl süren son albümü Chavez Ravine ise Los Angeles'da 1959 yılında Beyzbol sahası yapılmak üzere yıkılan bir Meksika gecekondu mahallesinin öyküsünü anlatıyor. Los Angeles'in ortasında, "Amerikan Hayat Tarzı" ndan uzak bir şekilde yaşayan Chavez Ravine sakinlerinin evlerinden nasıl olduğuna dair hikayeyi ise burada bulabilirsiniz.

Bu akşamki programda bu albümden çalacağım bir parçayı, Ry Cooder'a, evlerinden zorla çıkarılan herkese ve dün hayatını kaybeden Ibrahim Ferrer'e adıyorum...

Sevgiler,

Haydar

Kaynak: AMG

Hiç yorum yok: