Pazartesi, Mart 21, 2005

21/03

Merhaba,

Bu haftanın başlangıcının bayağı bir ilgiç olacağını düşünüyorum. Barış Manço ile başlayacağım. Hem de Barış Manço'nun 1974-75 yılları arasıdan kaydettiği ve daha önce hiç duymadığım 2023 adlı albümü ile. Bunu nereden buldun derseniz, o daha da ilginç. Ocak ayında Pitchfork'un "Found Sound 2004" diye yayınladığı bir liste vardı. Bulması neredeyse imkansıza yakın ama bulunursa mutlaka dinlenmesi gereken eski albümlerin listesi. Bu albümü o listeye koymuşlar. (http://pitchforkmedia.com/features/weekly/05-01-24-found-sound.shtml) Bu albümü bulmaya kara verdim. ama adamların dediği gibi Türk olamana rağmen bulmak imkansız birşey. En sonunda ümidi kesmişken, bir akşam dayımlara yemeğe gittik. Zaten son zamanlarda her gördüğüm plak koleksyonunun içine düşüyorum, daldım dayımın plaklarının arasına. Bir de baktım ki arslanlar gibi duruyor Barış Manço 2023, Yavuz Plak'dan. Hemen el koydum, diğer bir sürü plakla birlikte. Çalacağım şarkıya gelirsek, ismi "Kayaların oğlu, 2023", cinsi ise çok ilginç, dönemin erken synth. soundu ile gitarların birleştiği, üzerine doğu melodileri ile bezeli, bir az da Barış Manço'dan Cüneyt Arkınvari vokaller ile tatlanmış 10 dk'lık bir deney. Barış Manço'yu hiç böyle duymadığınıza eminim.

Dayımdan yürüttüğüm plakların arasında bir de Neil Young'un "Harvest" adlı efsanevi albümü vardı. Madem plak çalarak başlayacağız programa dedim, bir de bu albümden Londra Senfoni Orkestrası eşliğinde "A man needs a maid" adlı parçayı çalmaya karar verdim.

İki eski parçadan sonra, yeni albümlere geldi sıra. NY'lu topluluk The Bravery'yi ilk tam bir ay önce, çıkardıkları EP'den çaldığım "No Breaks" adlı parça ile tanıtmıştım. Şimdi bu grubun kendisi ile aynı adı taşıyan ilk albümü 29 Mart'da piyasaya çıkacak. Hem Amerikalı, hem de ingiliz eleştirmenlere göre bu yılın en ses getirecek gruplarından biri olacak The Bravery. Nasıl müzik yaptıklarına gelicek olursak da, tahminim grubun esas oğlanı Sam Endicott NME'deki röpörtajında söyledikleri bunu tasvir etmeye yeter: "Wouldn't it be cool if there was a kind of music that took these synthetic sounds and did it in a really rock'n roll way. Wouldn't it that be the future? I'm gonna do this, I'm gonna be in charge of it...." Bence albümde hafif bir New Order sesi hissdilse de, geyet başarılı bir çalışma olmuş. Seçtiğim parça "A honest mistake"

Sıradaki parçamız ise yine yeni bir topluluk ama bu sefer Londra'dan. İsmi Engineers. Bunlar da kendileri ile aynı adı taşıyan albümlerini geçen ay çıkardılar ve albüm bir sürü ingiliz müzik dergisinden çok iyi ratingler aldı. Bence müzik piyasasına yeni bir şeyn getirmemelerine rağmen, bilindik, güzel bir albüm yapmışlar. Bu albümden seçtiğim parça "Come in out of the rain"

Hep ingiltere veya Amerika'dan gruplar çalmayacağımıza göre, araya bir de Alman topluluk koydum. 1995'de kurulmuş post-rock topluluğu Tarwater'ın son albümü 22 Mart'da piyasaya çıkıyor. Q dergisinin resmi olarak tavsiye ettiği bu almünün adı "The needle was traveling", seçtiğim parça ise "Babylonian Tower"

Ambulance Ltd. 2003'de NY'da kurulmuş bir grup. Amerika'da Nisan 2004 yılında yayınlanan ilk albümleri LP, Avrupa'da ancak bu ay çıktı. Biz de Türkiye'den genellikle Avrupa ve özellikle İngiliz piyasasını yakip edebildiğimiz için bu albümü yeni çalıyoruz. Bu albümden seçtiğim parça "Stay where you are"

Aşağıdaki Blog'da Suede'in eski elemanları Anderson ve Butler'ın yeniden birleşip The Tears adında yeni bir grup kurduğundan bahsetmiştim. Daha ortada bir albüm yok ama NME turnesi kapsamında çaldıkları yeni bir şerkı var: Refugees. Daha resmi bir single da yayınlanmadığı için bir bootleg dinleyeceğiz.

Patrick Wolf ise İrlanda'nın Küçük Emrah'ı. Daha 11 yaşında başladığı müzik kariyerini 2004 yılında çıkardığı "Lycanthrophy" adlı ilk albüm ile taçlandırmış. Hızını alamayıp bu bu sene de "Wind in the wire" adlı ikinci albümü çıkaran 83 doğumlu kurdun, albümünden seçtiğm parça "This weather".

Sülalecek müzik işinde olan Wainwright ailesinde, baba Louden ve abi Rufus'un ardında küçük kız kardeş Martha da bir albüm çıkardı. Marjinal ailenin, marjinal kızının yeni albümünün adı "Martha Wainwright". Albümün adı bu kadar düzgün olunca, şarkının adının onu kompanse etmesi lazım tabii: "Bloodymotherfuckingasshole" Hızlı söyleyince komik oluyor.

Bu haftanın son parçası ise drag queen Antony'den gelecek. Gay mesih Rufus'un en yakın arkadaşlarından biri olan Antony and the Johnsons'ın ikinci albümlerinin adı "I am a bird now" Bu albüm hakkında ilk söylemek istediğim şey adamın sesinin inanılmaz olduğu. O sesindeki titreme bir acayip. Genel bir gay güzellemesi olan bu albümden sizin için seçtiğim parça "My lady story"

Umarım programı dinlersiniz ve bu bir saat içersinden keyif alırsınız.

Sıra Sanatçı Şarkı Albüm
1 Barış Manço Kayaalrın oğlu / 2023 2023
2 Neil Young Every man needs a maid Harvest
3 The Bravery Honest Mistake The Bravery
5 Engineers Come in out of the rain Engineers
6 Tarwater Babylonian Tower The needle was traveling
4 Ambulance Ltd Stay where you are LP
7 The Tears Refugees Bootleg
8 Patrick Wolf This weather Wind in the wires
9 Martha wainwright Bloody motherfucking asshole Martha wainwright
10 Antony and the Johnsons My lady story I am a bird now


Sevgiler,

Haydar

Hiç yorum yok: