Çarşamba, Haziran 29, 2005

Almaty Notları

Almaty'den selamlar,

İşim gereği senede 2-3 kere Almaty'ye geliyorum. Müzikle ve program ile fazla alakası olmasa da buradaki izlenimlerimi paylaşmak istiyorum.

Genel Bilgi
Kazakistan Orta Asya ülkeleri arasında her açıdan en güçlü olanı. Batıda Hazar Denizi, kuzeyde Sibirya, doğuda Çin ve güneyde Özbekistan ile Kırgızistan arasında konumlanmış ülkenin büyüklüğü Türkiye'nin yaklaşık dört katı kadar. Ama nüfusu 15 milyon civarında çünkü ülkenin ortası neredeyse tamamen çöllerden oluşuyor. Ülke hakkında detaylı bilgiye CIA'in bu sayfasından ulaşabilirsiniz. Ülkenin en önemli gelir kaynağı Hazar Denizi dolaylarında bulunan petrol ve doğal gaz. Yakın zamana kadar yabancılar tarafından işletilen bu kaynaklar şimdi Kazaklar tarafından işletiliyor. En son BP'yi sepetlemişler. Bu kaynakların çok verimli olduğu söyleniyor, her geçen gün çeşitli yeni kuyuların açılması ve ülkenin doğusunda da petrol kuyularının bulunmaya başlaması ülkenin bir petrol denizi üzerinde yüzdüğü tezini güçlendiriyor.

Sovyet zamanı
Sovyet Rusya zamanında da Rusya'nın en çok yatırım yaptığı bölge burası. Hep haberlerde duyduğumuz Baykonur uzay üstü de Kazakistan sınırları içerisinde bulunuyor. Tabii yatırımlarla beraber nükleer testlerin bir kısmını da bu topraklarda yapmışlar. Söylenenlere göre Sovyetlerin 3 nükleer test alanından biri bu ülkenin içlerinde bir yerde yer alıyormuş. Anlatılanlara göre Atom bombalarının yolaçtığı kraterlerde oluşan göllerde şimdi çocuklar yüzüyormuş. Devletin de o bölgedeki bir şehre maaş bağladığı söyleniyor.

Politika
1991'den beri ülkeyi Nazarbayev yönetiyor. Anladığım kadarıyla falza bir demokrasiden bahsetmek mümkün değil. Kontrollü bir muhalefet var, seçimler falan yapılıyor ama eğer gerçekten devleti eleştirmeye başlayan olursa sonu hapis oluyor. Özellike yabancıysan ciddi olarak izlenme olasılığın var, telefonlarının ise büyük ihtimalle dinlendiği söyleniyor. Topluluk içinde fazla siyaset konuşulmuyor. Buna rağmen Nazarbayev diğer Orta Asya liderlerine göre daha aklı başında bir adam ve halkı tarafından seviliyor.

Rüşvet ve avanta konsepti doruk noktasına ulaşmış vaziyette. Özel sektörde veya devlette rüşvetsiz veya avantasız iş yapmak neredeyse mümkün değil. Eğer iş yapmak itiyorsan mutlaka güç odaklarına yakın biri olman lazım. Serbest ticaret mümkün olsa da, gümrük kapılarında bayağı uğraşıyorsun. Çifte vergi gibi unsurlar da iş yapmayı zorlaştırıyor. Kazak parasını koruma kanunu var. Yurtdışına belli bir miktarın üstünde para çıkaramıyorsun. Ülkenin bu düzeni Türkiye'nin 30-40 yıl evvelki haline çok benziyor.

Nüfus Yapısı
Demografik olarak nüfusun büyük çoğunluğunu Kazaklar oluşturuyor. Daha sonra Ruslar geliyor sonra da Kore'li bir azınlık var. Ülkede ırksal bir ayrım fazla olmasa da artık çok çok güvenilirler dışında Ruslar'dan devletin üst kademelerinde hiçkimse kalmamış. Dinsel bir ayrılık ise söz konusu değil.

Dil
Resmi dil Rusça ama hükümet Kazakça'yı yaygınlaştırmak için elinden geleni yapıyor. Öğrendiğime göre tabelalarda ve resmi yazılarda hem Rusça hem de Kazakça yazıyormuş. Her ikisi de Kiril alfabesini kulandığı için benim farkı anlamam zor oluyor. Geçen sene Kazakça'yı resmi dil yapmaya kalkmışlar ama devletin üst düzeylerinde bile Kazakça'yı bilmeyen insanlar olduğu için olmamış.

Türklük
Türkçe ile Kazakça birbirine fazla benzemiyor. Sadece aralardan kelime seçebiliyorsun. Mesela; Halyk Bank - Halk Bankası veya Kazakstan Temir Yoli - Demir Yolları. Zaten öğrendiğim kadarıyla Anadolu Türkleri, Azerbaycan Türkleri, İran Türkleri, Türkmenistan Türkleri Oğuzlardan geliyor. Kazaklar, Kırgızlar, Özbekler ise şimdi ismini hatırlamadığım diğer koldan geliyorlar. Zaten öyle hepimiz Türküz muhabbeti hiç hoş karşılanmıyor. Direk biz Kazak'ız diye yapıştırıyorlar lafı.

Astana
Ülkenin şimdiki başkenti Astana. 1997 yılında Almaty'nin Çin ve Kırgızistan sınırına çok yakın olması ve stratejik olarak korunmasının zor olması sebebiyle başkenti yaklaşık 1000 km kuzeybatı'daki Astana'ya taşımışlar. Ancak Sibirya'ya yakınlığı sebebiyle Astana'nın kışlarından efsane gibi bahsediliyor. -45 dereceye kadar varan soğuklar ve Sibirya'dan gelen fırtınalar nedeniyle şehrin bazen 2-3 günlüğüne ulaşımının kesildiği oluyormuş.

Almaty
1,5 Milyonluk nüfusuyla Almaty ülkenin en büyük şehri. Aynı zamanda da ekonomik başkenti. İstanbul - Ankara arasındaki gibi bir durum söz konusu anlayacağınız. Yaklaşık 1,5 sene önce açılan yeni bir havaalanı var. Türklerden 5 güne kadar olan ziyaretlerde vize istemiyorlar. Girerken sadece ufak bir form doldurup girebiliyorsunuz. Eskiden neredeyse tamamı Rusça olan bu formu içgüdülerine dayanarak doldurman gerekiyordu. Şimdi form hem ufalmış, hem de ingilizce de yazıyor.

Otel
Kaldığımız otelin adı The Regent Ankara. İsminden de anlayabileceğiniz gibi sahibi bir Türk. Özal zamanında Orta Asya ülkelerine ilk giden Kayserili bir işadamı. Otel hayatımda gördüğüm en güzel otellerden birisi. Gerek çalışanların kibarlığı ve ilgisi, gerek temizlik, gerekse de olanaklarıyla üst sınıf bir otel. Tahminimce sahibinin sürekli işin başında olmasının da çok önemli bir katkısı var bu durumda. İşin ilgiç yanı ise, otelin herhangi bir rekabet olmadan da bu kadar iyi hizmet vermesi. Almaty'de batı standartlarında sadece 2 otel var. Birisi Ankara, diğeri ise Hyatt. Hyatt'da hiç kalmadım ama o kadar iyi değil diyorlar. Otelin fiyatı ise bayağı pahalı, günlüğü oda kahvaltı $175.

Otelin sahibi aynı zamanda da ülkedeki en büyük 2. Türk şirketinin de sahibi. Tahmin edilebileceği gibi asıl uğraştığı konu inşaat. Ülkedeki yapıların bir çoğu neredeyse 2. dünya savaşı zamanından kaldığı için inşaat sektöründe çok büyük bir hareketlilik var. Yeni binalar bizdeki gibi lüks için veya yatırım aracı olarak kullanılmak için değil ihtiyaçtan yapılıyor. Bu sebepten emlak fiyatları inanılmaz pahalı. Düzgün 1 oda 1 salon bir evin kirası aylık $1500 civarında.

Türkler
Almaty'de Türklerin etkisi hemen hissediliyor. Burada Özal'ın vizyonerliğinin hakkını teslim etmek lazım. Adam 91'de bu ülkeler bağımsızlığına kavuşur kavuşmaz görmüştü buralardaki potansiyeli. Doldurup, doldurup uçaklara getirmişti iş adamlarını buraya. Tabii bizim hırsız ruhlu, fırsatçı işi adamlarımız komunizimden yeni çıkmış bu saftirikleri bir süre boyunca kazıklayınca, Kazakların Türklere bakışı biraz negatifleşmiş. Ama gene de doğru düzgün yatırım yapana burada ekmek bol. Biraz evvel de dediğim gibi inşaat sektöründa çalışan çok Türk firması var. GSM şirketi Kcell, bir Turkcell şirketi. KVK, Aksa, Migros (Rammstore) gibi bir çok Türk firmasına sokaklarda rastlamak mümkün. Zaten otelin lobisi iş yapmaya gelin Türklerle dolu.

Fethullah'ın okulları da burada bayağı önemli. Ülkenin en iyi eğitim veren okulları arasında geliyor. İkinci dil olarak da Türkçe'yi öğretmesi, şehirde size küçük sürprizler yaşatabiliyor. Hiç beklemediğiniz bir anda, otelde, havaalanında veya takside bir Kazak sizinle Türkçe konuşmaya başlayabiliyor. Neden bilmiyorum ama insanın kendi ülkesi dışında anadilini konuşan birilerine rastlaması bir mutluluk kaynağı. Özellikle otelde çalışanların neredeyse yarısından fazlası gayet düzgün Türkçe konuşuyor. Bir kısmı Fathullah'ın okullarından mezun, bir kısmı ise Türkiye'de turizm eğitimi alıp geri dönmüş.

Eğitim
Burada herkesin eğitim seviyesi çok yüksek. Özellikle Sovyet zamanında yetişenler, hem okullar bedava olduğu için, hem yapacak fazla bir şey olmadığı için, okudukça okumuşlar. Öyle basit üniversite mezunu çok az. Herkesin en az bir masterı var. Ama kapitalist sisteme geçtiklerinden beri eğitim seviyesi düşmeye başlamış. Çünkü hem okullar pahalanmış, hem de insanların eğitime ayıracakları vakitleri fazla yok.

Tüketim
Bizim bildiğimizden çok uzak bir toplum düzeni söz konusu. Özellikle Sovyet dönemimde yetişenler için tüketim sadece gerçek ihtiyaç için yapılması gereken birşey. O zamanlarda devlet zaten insanlara bedava ev, iş, aş, eğitim ve sağlık hizmetlerini veriyormuş. Kimsenin başka herhangi bir şeye ihtiyacı yokmuş. Hangi düzenin daha iyi olduğu konusunda kendi aralarında hala tartışıyorlar. Bir evvelki gelişimde kapitalist bir Kazak ile komünist bir Rus'u birbirine düşürüp, 2 saat tartışmalarını izlemiştim. Açıkçası hangi düzen daha iyi bilemiyorum ama galiba komünist düzende insanlar daha mutluymuş. Bunları görünce bazen içten içe yaptığım işi sorguluyorum. Kapitalist batının yeni dünya misyonerleriyiz galiba.

Daha tüketim toplumu ile uzaktan yakından alakaları olmadığı için tüketici hakları diye birşeyden bahsetmek mümkün değil. Aldığınız herhangi bir ürünün garantisi size damgalı, basılı kağıt verseler bile satıcının insafına kalmış. Bir ürünü geri vermek veya yenisiyle değiştirmek söz konusu bile değil. Hizmet sektörü diye bir sektör yok. Buradaki insanlar elleriyle tutmadıkları hiçbir şeye para vermek istemiyorlar. Neredeyse herşeyi bulmak mümkün ama hep 1 sene evvelden geliyor. Genelde Batı satamadığı eski modelleri buraya gönderiyor. Araba ve cep telefonu fiyatları çok ucuz. Benzinin litresi ise 50 cent civarında.

Trafik
Trafik ise çok komik. Sokaklar ve caddeler inanılmaz geniş, kocaman kocaman meydanlar ve kavşaklar var. Ancak bundan 10 sene evveline kadar hükümet yetkilileri dışında hiç kimsenin arabası olmadığı için trafik nasıl idare edilir bilmiyorlar. Zaten trafik işaretleri standartların dışında. En komik olay ise kavşaklarda dönüşün neredeyse imkansız olmasi. Eğer düz gideceksen hiçbir sorun yok. İstediğin kadar düz gidebilirsin. Ama es kaza sağa veya sola dönmen gerekiyorsa, tam ışık değişirken en fazla 2-3 arabanın geçebileceği kadar zamanın var çünkü trafik ışıklarında sağa veya sola dönmek için özel bir ayarlama yok.

Yemek
Yemek kültürü et üzerine kurulu. Özelikle şaşlık dedikleri bir çeşit şiş kebap tarzı yemekleri var. Böyle danayı hart hurt yumruk büyüklüğünde kesip, şişe geçirip, odun ateşinde pişiriyorlar. Etler genelde çok lezzetli olmasına rağmen iki sorunları var. Birincisi çok yağlı olduğu için benim gibi alışık olmayanların midesine dokunuyor. İkincisi de eti işlemedikleri için, olduğu gibi yağları, damarları ve sinirleri ile pişiriyorlar. Eğer mideniz hassassa et yemenizi fazla tavsiye etmem. Siz tavuğa takılmaya devam edin. Buranın önemli bir diğer yemeği ise Havyar. Avrupa'ya göre fiyatları inanılmaz ucuz.

Gece Hayatı
Öyle çok fazla gidilebilecek eğlence yeri yok. Geçen geldiğimizde Soho adlı bir yere gitmiştik. Şu ana kadar en beğendiğim yer orası oldu. Böyle Rock House tarzında, önce yemek yediğin arkasından da canlı müzik çalan bir yer. İçtiğim votkaların etkisiyle mi bilmem çaldıkları müziği çok başarılı bulmuştum. Blues, country ve rock cover parçaları çalıyorlardı. Bu arada Votka demişken, Nemiroff diye bir Ukrayna votkası var ki inanılmaz güzel. Ufak shot bardaklarında sek içiyorsun, arkasından da domates suyu. Tabii shot shot atınca kafa 1500 oluyor o ayrı konu. Burada iş yaptığımız adamlar da bizi kof sandığı için nazdrovya, nazdrovya diye diye şarhoş etmeye çalışıyorlar ama bilmiyorlar ki bizim de aslan gibi rakımız var, kessen acımaz. Soho'nun dışında 2 tane de Irish Pub varmış, Dublin ve Guinness adında ama daha hiç gitme fırsatı bulamadım. Galiba dünyada Irish Pub olmayan bir şehir yok.

Kızlar
Kızlar inanılmaz güzel. Tek kelime ile mükemmel. Yolda yürüken, otelde otururken, restoranda yemek yerken sürekli manken gibi kızlar görüyorsun. İnsan burada fazla kaldığı zaman standartları o kadar yükselir ki, bir daha İstanbul'daki kızların yüzüne bakmaz, hayatı kararır, mutsuz ölür yemin ederim. Ama anlamadığım bir şey var, o da bu uzun boylu, incecik kızlar 40 yaşını geçer geçmez bir anda kilo alıyorlar ve boyları kısalıyor. Çok acayip bir durum.

Dağlar
Almaty'nin en büyük güzelliklerinden biri de dağları. Kırgizistan ile arasında sınır teşkil eden Tien-Shan dağları şehre sadece 30dk mesafede. Şehrin 700m irtifada olduğunu düşünürsek, yarım saat mesafede başlayan 3500-5000 metrelik sıradağ dizisi çok ihtişamlı gözüküyor. Kasım ile Nisan arasında süren bir kayak sezonu bu şehri kışın kayakçılar için çok daha cazip hale getiriyor çünkü kayak merkezi şehre sadece 20dk mesafede. Hele dağcılık gibi outdoor sporlarıyla uğraşanlar için tam bir cennet. Yaklaşık 3500-4000 metreye kadar çıkan yollar ise, günübirlik yürüyüşler ve Alpin stil tırmanışlar için çok büyük rahatlık. Dağcılıkla uğraşanlar bilirler önemli 7000'liklerden Pobeda ve Kan-Tengri dağları ise Almaty'nin yaklaşık 500 km doğusunda Kazakistan, Kırgızistan ve Çin'in birleştiği noktada konumlanmış.

Böcek
Ancak şehre yakın dağlarda çok tehlikeli bir böcek yaşıyor. Özellikle ilkbahar aylarında çam ağaçlarında yaşayan parazit (kene) tarzı bu hayvan insanın vucuduna larvalarını bırakıyor. Bu larvalar da insanı ya aylarca süründürecek kadar hasta ediyor, ya da kafadan öldürüyor. Açıkçası teknik olarak pek bir bilgim yok ama çok tehlikeli olduğu söyleniyor.

Bu diyarlar hakkındaki izlenimlerin şimdilik bu kadar. Bir dahaki gelişimde eğer kışa denk getirebilirsem, kayağa gitmeye çalışacağım.

Sevgiler,

Haydar

36 yorum:

irmik dedi ki...

ne guzel yazmissin. bayagi enteresan bi yere benziyo yalniz bocekten korktum. bi de bocek diye ayri bi baslik atman ve bocegin bi isminin olmamasi cok komik!

Adsız dedi ki...

valahi ben bir almaty kızla kemerde tanıştım çok mükemel muhteşem desem o kadar da az olur hayatımda onla geçirdiğim zaman çok iyi geçti 9 gün beraberdik daha aklımdan çıkmıyor işte kendisi almaty da doktor.

Adsız dedi ki...

ORADA BİR YIL YAŞAMIŞ, HALEN BAĞLARI DEVAM EDEN VE ORADAN EVLENMİŞ BİRİ OLARAK, ORAYI ÇOK GÜZEL ANLATTIĞINI SÖYLEYEBİLİRİM. TEBRİK EDİYORUM SİZİ,
LEVENT ŞARLAK

maxmud dedi ki...

ızdırasvıtı:)ben almatyda 18mden 23ıme kadar 5 yıl yasadım en cılgın yıllarımdı bıde ben yarı kazak melez oldugum ıcın kızlar tarafından cok hos karsılanıyordum herhalde hayatımın hızlı caglarını orda gecırecegım:)) herkese tavsıye ederım alayınıza poka:))

Barayev dedi ki...

Güzel yazmışsınızda manken gibi olanlar tatarlar ve ruslar kazak kızları manken gibi olsa bile altın dişli,ve genellikle kısa boylu olamaktadırlar,genellikle insanları yolmaya çalışırlar,polis ise işin cabası Türklere çok büyük kin duymaktadırlar,Esperanza,soho,pişera,
Opiuma gitmek gerekir sadece disco ve ruslar iyi kazakların ise nasıl bir insan olduğunu ben ve tüm arkadaşlarım hala anlayamadık.

Unknown dedi ki...

DOSTUM BENDE 9 YIL KALDIM ALMATIDA BENİM EN SEVDİĞİM ŞEHİRDİR AŞK HAYATIM ÇOK GENİŞTİ

Adsız dedi ki...

almaaty'de ingilizce egitim veren okullar var midir? aile icin yasam sartlari nasildir? restaurant olaylari nasildir?

Adsız dedi ki...

dostum çok güzel yazmışşsın.ilave edecek bişey yok.bide bu yazdıkların altı yıl önce gerçi değişen bir şey fazla yok.

Adsız dedi ki...

en yukarıda birisi konuyu okumuş anlamış tehlikesini unutup böceğin adına takılıp kalmış koy kardeşim sen koy böceğin ismi tehlikeyi nekadar etkilerki ben diyeyim ahmet sen de beter böcek ne fark eder vallaha abicim ben de tam gidip orda yeni bir yaşam kurmayı düşünüyordum ben 11 yıllık cep telefon teknik ve program ustasıyım ama bu açıklamalar beni korkutdu ülkemden kaçışım burada bırakmak istediklerimdir yani unutmak istediğim çok sayıda insan ve anılarım var fakat kazakistanlıların türklere bakış açısı beni vazgeçirdi rüşvet olayını türkmenistan ve iranda yaşamıştım sırf rüşvet alabilmek için bahaneler üretiyorlardı bayanlara gelince googleden baktım hoş gibi gözüküyor ama bu benim orada yaşamam için yeterli bir sebep değil bakalım emeğine sağlık bilgilerin için teşekkür ederim turkiye_cumhuriyeti_tc@hotmail.com başka bir ülkeye bakıcam artık herkes için en iyi en mutlu en hayırlı günler dilerim

Adsız dedi ki...

[url=http://www.miumiubagclubjan.com/][img]http://www.miumiubagclubjan.com/images/miumiu/miu2012103.jpg[/img][/url]

[url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF%E3%83%90%E3%82%A4%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF-%E3%83%88%E3%83%BC%E3%83%88-c-42.html] マークバイマークジェイコブス マザーズバッグ [/url], [url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF%E3%83%90%E3%82%A4%E3%83%9E%E3%83%BC%E3%82%AF-%E3%83%88%E3%83%BC%E3%83%88-c-42.html] marc by marc jacobs standard supply tote [/url], [url=http://www.newtoryburchjansale.com/%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC%E3%83%81-%E3%82%B5%E3%83%B3%E3%83%80%E3%83%AB-c-154.html] トリーバーチ サンダル [/url]

[url=http://www.miumiubagclubjan.com/][img]http://www.miumiubagclubjan.com/images/miumiu/miumiu0475.jpg[/img][/url]

[url=http://www.miumiubagclubjan.com/%E3%83%9F%E3%83%A5%E3%82%A6%E3%83%9F%E3%83%A5%E3%82%A6%E3%82%B5%E3%83%B3%E3%82%B0%E3%83%A9%E3%82%B9-c-68.html] miumiu サングラス [/url], [url=http://www.newtoryburchjansale.com/] トリーバーチ 靴 [/url], [url=http://www.paulsmithjpmall.com/%E3%83%9D%E3%83%BC%E3%83%AB%E3%82%B9%E3%83%9F%E3%82%B9-%E3%83%99%E3%83%AB%E3%83%88-c-21.html] ポールスミス ベルト [/url]

[url=http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/][img]http://www.cheapmarcjacobsbagsjpn.com/images/case/MJC021.jpg[/img][/url]

[url=http://www.newtoryburchjansale.com/%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC%E3%83%81-%E3%83%96%E3%83%BC%E3%83%84-c-168.html] トリーバーチ ブーツ [/url], [url=http://www.miumiubagclubjan.com/] ミュウミュウ 直営店 [/url], [url=http://www.newtoryburchjansale.com/%E3%83%88%E3%83%AA%E3%83%BC%E3%83%90%E3%83%BC%E3%83%81-%E3%82%B5%E3%83%B3%E3%83%80%E3%83%AB-c-154.html] トリーバーチ サンダル [/url]

[url=http://www.miumiuja2013.com]miumiu 財布[/url]
http://www.towasal.com/index.php?do=/blog/79995/discount-moncler-o-2178/
http://www.towasal.com/index.php?do=/blog/62315/super-uggs-w-311/
http://ninja.szubkultura.hu/wm/node/32989

Adsız dedi ki...

This paragraph will assist the internet users for building up new web site or even a blog
from start to end.

Here is my homepage グッチ バッグ

Adsız dedi ki...

Everything is very open with a very clear explanation of the challenges.
It was truly informative. Your website is useful. Thank you for sharing!


Also visit my blog: グッチ バッグ

Adsız dedi ki...

Post writing is also a fun, if you be acquainted with afterward you can write
if not it is difficult to write.

My page ... グッチ 財布

Adsız dedi ki...

Remarkable! Its genuinely amazing paragraph, I
have got much clear idea about from this piece of writing.


Feel free to surf to my web site :: gucci アウトレット

Adsız dedi ki...

I'm not sure why but this website is loading incredibly slow for me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end? I'll check back later on and see if the problem still exists.


Also visit my web-site グッチ バッグ

Adsız dedi ki...

Hey There. I found your weblog using msn. This is an extremely well written article.
I will be sure to bookmark it and come back to learn extra
of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.


my page www.miumiuoutletshop2013.com

Adsız dedi ki...

hello!,I like your writing very so much! share we keep up a correspondence more approximately your article
on AOL? I need an expert on this space to resolve my problem.
Maybe that is you! Having a look forward to look you.


my web blog - トリーバーチ財布

Adsız dedi ki...

Great post.

Also visit my web-site; texasveteransforcongress.org

Adsız dedi ki...

Hello there! This post couldn't be written any better! Reading through this post reminds me of my old room mate! He always kept talking about this. I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

Also visit my web blog www.beechbumm.com

Adsız dedi ki...

I really like it whenever people get together and share opinions.
Great site, stick with it!

Have a look at my weblog; トリーバーチ靴

Adsız dedi ki...

Tremendous issues here. I am very satisfied to peer your post.
Thanks a lot and I am taking a look ahead to contact you.
Will you please drop me a e-mail?

Look at my website: トリーバーチ財布

Adsız dedi ki...

This piece of writing is in fact a nice one it helps new net
viewers, who are wishing in favor of blogging.

My weblog :: ミュウミュウ店舗

Adsız dedi ki...

Hi to all, how is the whole thing, I think every one is getting more from this web page, and your views
are nice in support of new visitors.

my website: クロエ財布

Adsız dedi ki...

Hello there, I found your site by way of Google whilst looking
for a comparable topic, your site came up, it seems to be good.
I've bookmarked it in my google bookmarks.
Hi there, just became alert to your blog via Google, and located that it is really informative. I am gonna watch out for brussels. I'll be grateful if you happen to proceed this in future.
Many folks will be benefited out of your writing. Cheers!


Also visit my weblog - chloe バッグ

Adsız dedi ki...

You're so awesome! I do not suppose I've truly read something like this before.
So nice to find someone with original thoughts on this issue.
Really.. thanks for starting this up. This site is one thing that is required on the internet, someone
with some originality!

Also visit my web site: jessibetterlatethannever.blogspot.fr

Adsız dedi ki...

Appreciate the recommendation. Let me try it out.

Also visit my blog miu miu 新作

Adsız dedi ki...

It's enormous that you are getting thoughts from this piece of writing as well as from our discussion made at this place.

Also visit my webpage: トリーバーチ財布

Adsız dedi ki...

It's impressive that you are getting ideas from this piece of writing as well as from our discussion made at this time.

Look at my web site: http://www.sister.co.jp/

Adsız dedi ki...

This is really interesting, You are a very skilled blogger.
I have joined your feed and look forward to seeking more of
your magnificent post. Also, I've shared your site in my social networks!

My page ... chloe バッグ

Adsız dedi ki...

It's in fact very complicated in this full of activity life to listen news on TV, therefore I only use web for that purpose, and take the most up-to-date news.

Feel free to surf to my site クロエ財布

Adsız dedi ki...

An outstanding share! I have just forwarded this onto a coworker who was conducting
a little research on this. And he in fact bought me dinner
simply because I stumbled upon it for him... lol. So allow me to reword this.
... Thank YOU for the meal!! But yeah, thanx for spending the time to discuss
this matter here on your blog.

My homepage: ミュウミュウ店舗

Adsız dedi ki...

Prеtty sectіon of cοntent.
І just stumbled upon уouг blog and in accession capital tо assеrt that І get actually enjoyed acсount your weblog pоsts.
Аnyway I'll be subscribing to your feeds and even I fulfillment you access persistently rapidly.

Also visit my blog: goalonline.net

Adsız dedi ki...

I аm rеgular rеader, how arе you evеrybody?
This pοѕt postеd аt this
websitе is аctually fastiԁious.


Looκ аt my ωеbpage ... scrap cars for cash london

Adsız dedi ki...

Just want to say your article is as astounding. The clarity to
your post is simply great and i could assume you are knowledgeable in this subject.
Well along with your permission let me to
seize your RSS feed to keep up to date with imminent post.
Thank you 1,000,000 and please continue the enjoyable work.


my page buy a used car in michigan

Adsız dedi ki...

Hi! I know this is kinda off topic however , I'd figured I'd ask.
Would you be interested in exchanging links or maybe guest authoring a blog article or vice-versa?
My website discusses a lot of the same subjects as yours and
I think we could greatly benefit from each
other. If you happen to be interested feel free to send me an
email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!



Visit my site ... Looking For A Used Car To Buy

Adsız dedi ki...

These blog posts will be showing on Boxes tab of your recent blog
post. You can create a blog with a unique name ( and website.

Go to - - and enter in one of your main keywords related to your
niche.

Feel free to visit my webpage WP Social Press Review